Recept za starinski bakin rolat sa džemom: Omiljena poslastica mnogih generacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoge će ovaj davno zaboravljeni rolat vratiti u detinjstvo

Printskrin/Youtube/ Bokina kuhinja

Nove generacije nisu imale toliko prilika da uživaju u đakonijama uz koje su odrastali njihovi roditelji , pa i bake i deke. A nisu baš svi recepti po kojima su naše bake kuvale nekada, komplikovani koliko se ponekada čini.

Rolat sa džemom po jednostavnom starisnkom prepisu ostao je omiljeni ukus iz detinjstva mnogih generacija i jedna od asocijacija na poslastice iz kuhinje naših baka. 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika brašna
  • 3-4 kasike džema od šljiva

Za premazivanje 

  • 4 kašike džema od šljiva

Priprema: 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, pa ga malo podmažite uljem. U posudu za mućenje stavite cela jaja i mutite na najjačoj brzini sa šećerom i vanilin šećerom sve dok se ne poveća volumen mase i ne postane penasto.

Lagano dodajte brašno i sve na minimalnoj brzini umutite. Masu izlijte u pleh, poravnajte i pecite na 200 stepeni, 15-20 minuta dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.

Pečenu koru izvadite, zarolajte sa papirom, odrolajte, skinite papir i opet fino čvrsto zarolajte. Biskvit ostavite da se ohladi.

Hladan džem od šljiva premažite svuda jednako, pa čvrsto zarolajte i ako želite pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Video: Pre slatkog projate i ovaj rolat od piletine i slanine koji baca najizbirljivije goste u trans

(Telegraf.rs)