Recept za sultanovu slatku sarmu: Kremasta poslastica koja se ne peče
Može se jesti odmah posle pripreme
Sultanova slatka sarma ili Paša lokum, kako je još poznat ovaj kolač, je kremasta poslastica koja će vas oduševiti svojom jednostavnom pripremom i jedinstvenim ukusom.
Ovaj dezert se veoma brzo priprema, sastojci su svakodnevni i sigurno ih već imate u kući, a može se jesti odmah posle pripreme.
Deca će ga posebno obožavati, ali i svi ljubitelji ukusa čokolade.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 150 gr šećera
- 100 gr gustina
- 70 gr brašna
- 30 gr kakaoa
- 200 gr kokosa
- 50 gr margarina
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Izmešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 300 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri, a u međuvremenu u veliki pleh (od rerne) posuti sav koks i ravnomerno ga rasporediti.
Kada mleko provri, zakuvajte razmućeni gustin i sve skuvajte u jednoličnu, glatku masu. Kada je masa kuvana, sklonite sa vatre, dodajte margarin i sve ponovo sjedinite.
Izlijte puding ravnomerno preko kokosa, vodeći računa da se kokos ne podiže.
Puding potom ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ga stavite u frižider na pola sata.
Slatku pavlaku umutite, pa nanesite preko ohlađenog pudinga.
Potom isecite puding na jednake trake, a onda trake prepolovite. Svaku traku uvijte u pužić odnosno sarmu, pa ga dodatno uvaljajte u kokos.
Slatke sarme čuvajte u frižideru do služenja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)