Recept za tradicionalni đuveč: Jelo koje je savršen spoj mesa i povrća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo jedinstvenog ukusa koje će zasititi čitavu porodicu

Printskrin/Youtube@Domaći Recepti

Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je ručak na kašiku, a zadovoljiće nepca i ljubitelja mesa i povrća.

Osim toga, ovo jelo sadrži i pirinač, pa se može smatrati i kompletnim obrokom uz koji vam nije potreban čak ni hleb.

Spoj različitih vrsta povrća i pilećeg mesa, uz odabrane začine, daje jelo jedinstvenog ukusa koje će zasititi čitavu porodicu.

Sastojci: 

  • 2 šolje pirinča
  • 1 šolja graška 
  • 1 šolja boranije
  • 3 mesnate paprike
  • 2 paradajza ili konzerva pelata
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 ml ulja
  • 200 ml soka od paradajza 
  • 400 gr pilećeg mesa, deo po izboru
  • so, biber, mlevena paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite.

Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta.

Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temepraturi.

Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Ako sad počnete da spremate nedeljni ručak biće gotov za 20 minuta: Brzi recept sa Tik Toka

(Telegraf.rs)