Recept za originalne vašarske tortilje: Slasno testo koje mami i mirisom i ukusom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tortilje su jedna od najpopularnijih vezija tankog hleba

Foto: Shutterstock

Skoro sve kuhinje sveta imaju svoju verziju tankog hleba koji se priprema brzo i može se jesti i sa slatkim i sa slanim dodacima. Langite, tortilje, naan, pita hleb su samo neki od njihovih varijanti i naziva.

Tortilje su jedna od najpopularnijih verzija tankog testa i u marketima se može pronaći u bezbroj varijanti i veličina.

A, da li se sećate onih vašarskih koje se puše i pored roštilja čekaju svoj red da budu smazane? One su, istini za volju, nešto deblje, ali i neuporedivo meške i ukusnije od varijanti "iz kese".

Donosimo vam recept za upravo takve, mekane, mirisne i ukusne, one koje sećaju na neke prošle dane.

Sastojci:

  • 500 gr belog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 3 kašike ulja

Priprema: 

U mlaku vodu stavite kvasac i šećer, pa ostavite nekoliko minuta da kvasac zapeni. Dodajte potom so i polovinu brašna, pa varjačom zamesite glatko testo bez grudvica.

Ostavite sa strane da odstoji oko sat vremena i da se testo udvostruči. Potom dodajte ostatak brašna i zamesite testo. Napravite kuglu od testa, stavite u nauljenu posudu i prelijte sa tri kašike ulja. Testo ponovo ostavite da odmara oko 15 minuta.

Potom ga podelite na jednake delove i svaki razvucite oklagijom na debiljinu od oko 0,5 cm.

Pecite tortilje na suvom tiganju, zagrejanom na srednjoj temepraturi, po par minuta sa obe strane.

Gotove tortilje slažite u čistu krpu i vruće ih odmah umotajte kako bi ostale mekane. Služite tople ili hladne uz dodatke po želji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)