Recept za najbolje pogačice sa čvarcima: Pravi gurmanski zalogaj
Ovo je jedno od omiljenih peciva onih koji preferiraju zasitan i "jak" doručak
Pecivo je uvek rado viđen doručak na svakoj trpezi, posebno kada ponestane ideja. Međutim, pogačice sa čvarcima po receptu koji vam donosimo, biće prava poslastica za nepca vaših ukućana.
Trud koji zahtevaju, isplati se kada se ovo pecivo nađe na stolu. Najlepše je kada je toplo, ali možete ga poslužiti i hladno, mnogi mu ni takvom neće manisati zbog posebnog ukusa.
Sastojci:
- 250 g mlevenih čvaraka
- 20 g kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 2 dl mleka
- 500 g brašna
- po potrebi mleko
Priprema:
U malo toplog mleka sa kašičicom šećera razmutite kvasac i dodajte dve kašičice brašna i promešajte. Ostavite da kvasac uskisne. U činiju stavititi deo brašna, uskisli kvasac, so, jaje i dve kašike mlevenih čvaraka. Mesite testo uz dodavanje brašna da testo bude fino i mekano.
Ostavite pokriveno testo na radnoj površini pola sata. Razvijte ga i premažite ostatkom čvaraka. Presavijte jedan deo do polovine, preko njega prebacite drugu polovinu.
Zatim prebacite do polovine testa levu bočnu stranu i preko nje desnu. Pokrijte i ostavite opet pola sata pokriveno.
Ponovite postupak savijanja testa još jednom. Opet ostavite da odstoji i nakon pola sata još jednom razvijte u pravougaonik.
Čašom ili modlom vadite krugove i ostavite ih da se dupliraju. Pre pečenja premažite svaku pogačicu mlekom. Pecite ih na 200 stepeni dok ne porumene.
(Telegraf.rs)