Bakin recept za grilijaš štangle: Kolač bez koga se ne može zamisliti srpska slava
Ove oblande su asocijacija na svetkovine i bogate trpeze
Ušli smo u period slava, a kolač bez koga se ne možete zamisliti svečana trpeza jesu grilijaš štangle. Mnoge domaćice ih spremaju na razne načine i u posnoj i u mrsnoj verziji, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za svetkovine pravile naše bake.
Sastojci:
- 10 žumanaca
- 700 gr šećera
- 400 gr seckanih oraha
- 300 gr putera ili margarina
- 2 lista velike oblande
- 100 grama čokolade za kuvanje
Priprema:
Šećer otopiti u suvoj šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga istucajte na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa staklenom flašom ili oklagijom prelazite preko kese.
Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i istucani karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu.
Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)