Recept za pitu sa slaninicom i lukom: Savršen gurmanski zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje će zadovoljiti i nepca najvećih izbirljivaca

Foto: Shutterstock

Iako je toliko korišćena namirnica u srpskoj kuhinji, luk se slabije pojavljuje i koristi u receptima kao glavna zvezda.

Međutim, kada se luk iskoristi na drugačiji način, a uz njega se upotrebe i omiljene namirnice poput jaja, pavlake i slaninice, dobije se fantastično i brzo jelo, koje će zadovoljiti i nepca najvećih izbirljivaca.

Sastojci:

  • 250 gr lisnatog testa
  • 150 gr slaninice
  • 300 gr crnog luka
  • ulje
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 5 jaja
  • so, biber
  • začini po ukusu

Priprema:

Na pobrašnjenoj površini razvucite lisnato testo i stavite ga u podmazanu okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu.

Ivice savijte ka unutra, ili isecite, pa ispecite odvojeno i iskoristite kao grickalicu.

Na ulju prodinstati crni luk iseckan na rebarca i slaninicu isečenu na kockice. Skloniti sa vatre, dodati umućena jaja, kiselu pavlaku, neutralnu pavlaku, so i biber i sve dobro sjediniti.

Izlijte smesu na testo i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Kada je pečeno, izvadite i ostavite oko 15 minuta da se ohladi, pa isecite na parčiće željene veličine i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)