Recept za šarana iz rerne: Hrskava i ukusna riba kakvu do sada niste probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šaran je inače jedna od omiljenih vrsta riba mnogima,

Foto: Shutterstock

Vreme je posta, a pred nama je i najveća srpska slava Sveti Nikola pa vam donosimo recept za šarana iz rerne koji je će biti jedan od onih zalogaja u kojima ćete uživati. 

Šaran je inače jedna od omiljenih vrsta ribe mnogima, a ako ga dobro spremite i oni koji ga manje vole rado će posegnuti za ovim jelom.

Sastojci: 

  • 12 parčića šarana
  • 200 gr kukuruznog brašna
  • kašičica crvene mlevene paprike 
  • kašika suvog biljnog začina
  • pola kašičice suvog peršuna
  • 1 limun
  • so

Za marinadu: 

  • 2 dl ulja
  • 2 čena belog luka
  • sok od jednog limuna 
  • pola veze svežeg peršuna

Priprema: 

Parčiće šarana dobro usolite i ostavite da odstoje sat vremena.

Napravite marinadu tako što ćete pomešati ulje, sok od limuna, sitno seckan beli luk i sitno iscekan sveži peršun.

Izvadite ribu iz frižidera i svako parče premažite ovom marinadom sa obe strane, pa vratite u frižider posudu u kojoj je riba, a koju ćete poklopiti folijom na još sat vremena da se marinira.

Pleh u kom ćete peći ribu obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 200 stepeni.

U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, mlevenu papriku, suvi začin i suvi peršun.

Svako parče ribe uvaljajte u ovu mešavinu i pažljivo slažite u pleh.

Ribu pecite 20 minuta sa jedne strane, potom svako parče okrenite, pa pecite još 20 minuta. 

Izvadite je  iz rerne, servirajte na tanjir i dodajte kriške isečenog limuna.

Kao prilog možete poslužiti krompir salatu.

Prijatno!

Video: Praćnuo se šarančić: Ova riba komotno može da se nazove Ponedeljak

(Telegraf.rs)