Šerpa torta od oraha i čokolade: Starinski recept za sočni klasik u koji idu samo 2 jaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez mućenja filova, izdašna i brzo se priprema

Foto: Shutterstock

Božićna trpeza nije potpuna ako se na njoj ne nađe torta. Svaka domaćica ima svog favorita, recept koji najradije priprema za ukućane povodom ovog velikog hrišćanskog praznika.

Ukoliko nemate previše vremena za pravljenje torte, a želite da božićnu trpezu zaokružite izvanrednom poslasticom, neka vaš izbor bude „Šerpa torta“, starinski recept koji su za praznike pripremale naše bake.

Mnoge domaćice pamte ovu tortu ne samo po fantastičnom ukusu i lakoći pripreme, već i po tome što su sastojci finansijski pristupačni. U mnogim delovima Srbije „Šerpa torta“ poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jaja, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.

Postoji još jedan naziv ove torte - „Kutlača torta“, jer se ohlađeni patišpanj preliva vrućim filom koji se sipa kutlačom za supe i čorbe.

Sastojci za patišpanj:

  • 2 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 10 kašika mleka
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao-praha

Sastojci za fil:

  • litar mleka
  • 18 kašika šećera
  • 1 margarin
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 250 gr mlevenih oraha

Za ukrašavanje (po želji):

  • 50 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šlaga
  • 50 gr čokolade i 20 gr margarina

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao-prah.

Mikserom umutite dva cela jaja (bez odvajanja belanaca od žumanaca), dodajte šećer, još malo mutite, pa sipajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju dodajte mleko, sve sjedinite i sipajte i pleh koji ste prethodno sa cele unutrašnje strane premazali mašću ili uljem i posuli brašnom.

U zavisnosti od toga da li želite okruglu ili pravougaonu tortu, smesu za patišpanj sipajte u dublju šerpu ili đuvečaru.

Pecite na 200 stepeni dok patišpanj ne počne da se odvaja od ivica posude u koju ste sipali smesu.

Izvadite patišpanj, ostavite da se malo prohladi, pa ga nožem ili koncem pažljivo presecite na tri dela.

Za fil prokuvajte mleko sa šećerom, dodajte margarin i čokoladu, pa kad fil provri skinite šerpu sa ringle, sipajte mlevene orahe i dobro promešajte.

Prvu koru vratite u posudu u kojoj ste pekli patišpanj i kutlačom za supu sipajte trećinu vrućeg fila. Fil će biti redak, ali neka vas to ne brine, jer će ga patišpanj donekle upiti. Odmah preko fila stavite drugi deo patišpanja, pa i njega prelijte filom. Isto uradite i sa trećim delom patišpanja i ostatkom fila.

Ostavite tortu da prenoći, pa je sutradan pažljivo prebacite iz posude na poslužavnik.

Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mlevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina.

Prijatno!

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

(Telegraf.rs)