Recept za prevrte kakve su pravile naše bake: Starinsko jelo koje budi uspomene
Nekada su se prevrte obavezno spremale jednom nedeljno
Verujemo da svi pamtite ukus domaće hrane, a pogotovo peciva i testa čiji miris ispuni celu kuću. Prevrte su jelo na čiji pomen nekim ljudima celo detinjstvo prođe pred očima.
Jedan od najlepših osećaja je prvi zalogaj prevrta koje je baka namazala domaćim džemom ili sirom. Mnogi se šale, pa kažu da se Amerikanci ukrali recept naših baka i da su prevrte nazvali "američke palačinke".
Međutim, drugi kažu da ne mogu da se porede, jer su prevrte ukusnije i bolje.
Sastojci:
- 300 gr brašna
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jaja
- kašičica soli
- ulje za prženje
Priprema:
U posudi umutite jaja, pa dodaje so, a onda i brašno, vodu i mleko.
Sastojke mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu poput one za palačinke. Jedina razlika je ta što bi smesa za prevrte trebalo da bude malo gušća nego za klasične palačinke.
U tiganju zagrejte otprilike dve kašike ulja. Kutlačom zahvatite smesu, pa je sipajte u tiganj. Oblik bi po pravilu trebalo da bude veći od uštipka, a manji od palačinke.
Pržite ih s obe strane oko dva minuta.
Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška ulja.
Mažite ih slatkim ili slanim namazom i uživajte u svakom zalogaju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)