Recept za domaći baget: Mekan i mirisan, lepši je od onog iz pekare
Mirisno testo koje otvara apetit
Francuski hleb, poznatiji kao baget je duga, tanka vekna hleba koji je poslednjih godina opet postao popularan na našim prostorima.
Iako se u osnovi ne razlikuje puno od klasičnog hleba, baget se izdvaja zbog takozvanog startera koji je neophodan za njegovu pripremu. Recept je vrlo jednostavan, i verujete nam da je vredno čekati, jer će vas ukus ovog peciva oduševiti.
Sastojci za testo:
- 350 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl vode
- ulje
- 1 žumance
- origano za posipanje
sastojci za starter:
- 1 dl vode
- 25 gr svežeg kvasca
- 150 gr brašna
Priprema:
Prvo pripremite starter.
U dubljoj posudi razmutite kvasac sa toplom vodom. Dodajte brašno i sve fino umesite.
Posudu prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturu najmanje šest sati, a može da odstoji i preko noći. Za to vreme, kvasac će se aktivirati i napraviće se smesa prepuna mehurića.
U posebnoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, vodu i aktivirani kvasac. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, kako bi testo bilo glatko.
Nauljite stranice činije i ostavite testo da "odmori" tri sata. Na svakih sat vremena premesite testo.
Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Svaki deo rastanjite rukama u oblik pravouganika i zavijte u rolat, pa ih prebacite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.
Pokrijte ih i ostavite da odstoje još sat vremena.
Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih razmućenim žumancetom i pospite origanom ili nekim drugim začinom. Nožem zasecite baget na nekoliko mesta.
Bagete pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta.
Služite ih tople, a ukusni su i kad se ohlade.
Prijatno!
(Telegraf.rs)