Recept za starinsku krompir čorbu sa piletinom: Okrepljujuće jelo na kašiku
Topla čorba deluje "lekovito", naročito ako napolju "caruje" temperatura u minusu
Kada u hladne dane dolazimo kući, pored čaja koji uvek dobro dođe, prava je blagodet za ručak imati i neko toplo jelo "na kašiku". Još od davnih vremena naše bake su zimi rado na trpezu iznosile krompir čorbu, a mi vam donosimo recept po kome su je pravile.
Tada je neretko ova čorba pravljena i "klot", odnosno bez mesa, ali svakako da je ovo jelo ukusnije i celovitiji obrok sa, recimo, piletinom.
Sastojci:
- 500 gr pilećeg belog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 veće šargarepe
- 5 krompira
- so, biber, suvi biljni začin
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica začinske crvene paprike
- 2 kašike brašna
- sveži peršun
Priprema:
Na malo zagrejanog ulja popržite sitno iseckan crni i beli luk. Kad luk postane staklast, dodajte pileća prsa isečena na kockice, kao i šargarepu isečenu na kockice. Propržite sve zajedno, dodajte suvi biljni začin i čašu vode, pa dinstajte sve zajedno dok meso ne omekša. Zatim dodajte i krompir isečen na kockice srednje veličine.
Dolijte još litar vode i kuvajte još 25 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo mešajte da se ne naprave grudvice. Dodajte vode iz čorbe i mešajte dok ne proključa. Zatim zapršku sipajte u čorbu, promešajte i kuvajte još 10 minuta.
Čorbu poslužite toplu, a po vrhu naseckajte sveži peršun, a ako želite možete dodati i kašiku kisele ili malo neutralne pavlake pri posluženju.
Ova čorba je uz salatu po izboru dovoljna za kompletan obrok.
Prijatno!
(Telegraf.rs)