Srpska proja kojoj niko ne može da odoli: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ukoliko ne postite, ovaj recept možete da spremite već danas
Proja je jelo na kom su odrasle generacije na ovim prostorima. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo onaj koji je najčešće korišćen poslednjih decenija.
Ukoliko nemate domaću mast, umesto nje možete koristiti puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
- 600 g prosejanog kukuruznog brašna
- 180 g masti
- 5 jaja
- 300 ml mleka
- so
Priprema:
Prosejano kukuruzno brašno sipajte u činiju. Dodajte mu mast koja je odstajala na sobnoj temperaturi, jaja i 200 mililitara mleka. Kad se smesa ujednači, dodajte ostatak mleka i soli po ukusu. Sve dobro izradite varjačom. Smesa ne bi trebalo da bude previše gusta.
Pleh namažite mašću, pospite običnim belim brašnom, pa ulijte smesu za proju i pecite na umerenoj vatri dok se proja ne odvoji od ivica pleha.
Proju isecite kad se prohladi i služite uz mlečne proizvode ili uz sarmu ili podvarak.
Prijatno!
(Ona.rs)