Srpska proja kojoj niko ne može da odoli: Recept koji se prenosi s kolena na koleno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ne postite, ovaj recept možete da spremite već danas

Foto: Shutterstock

Proja je jelo na kom su odrasle generacije na ovim prostorima. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo onaj koji je najčešće korišćen poslednjih decenija.

Ukoliko nemate domaću mast, umesto nje možete koristiti puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi.

Sastojci:

  • 600 g prosejanog kukuruznog brašna
  • 180 g masti
  • 5 jaja
  • 300 ml mleka
  • so

Priprema:

Prosejano kukuruzno brašno sipajte u činiju. Dodajte mu mast koja je odstajala na sobnoj temperaturi, jaja i 200 mililitara mleka. Kad se smesa ujednači, dodajte ostatak mleka i soli po ukusu. Sve dobro izradite varjačom. Smesa ne bi trebalo da bude previše gusta.

Pleh namažite mašću, pospite običnim belim brašnom, pa ulijte smesu za proju i pecite na umerenoj vatri dok se proja ne odvoji od ivica pleha.

Proju isecite kad se prohladi i služite uz mlečne proizvode ili uz sarmu ili podvarak.

Prijatno!

Video: Delikates kiš kockice sa Neoplanta kobasicama: Hedonistički raj za čula i prava zimska poslastica

(Ona.rs)