Originalni recept za starinsku proju: Ovako su je pravile naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuvani kupus, sarma i kajmak ne mogu da se zamisle bez starinske proje

Foto: Shutterstock

Postoje neka tradicionalna jela poput kiselog kupusa ili sarme, ali i kajmaka koja su nezamisliva bez starinske proje. Po receptu naših baka, ona se pravi veoma lako i ne traži veliko kulinarsko umeće.

Proja od žutog kukuruznog brašna nekada je bila glavna hrana na trpezi naših predaka, a danas spada u hleb koji se ne jede tako često.

Pored toga što je ukusna ona ima i zdravstvene prednosti. Kukuruzno brašno je izuzetno zdravo, jer snižava holesterol i visok pritisak, dobro je za probavu, a zbog cinka jača i imuni sistem.

Sastojci: 

  • 500 g belog kukuruznog brašna
  • 1 puna kašika svinjske masti
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • so po ukusu
  • 700 ml mlake vode

Priprema: 

U posudu stavite brašno, mast sa sobne temperature, sodu bikarbonu, so i sve promešajte varjačom. Dodajte vodu i mutite da masa postane kašasta.

Pleh za pečenje podmažite i malo pobrašnite, pa izlijte masu.

Kašikom poravnjajte površinu i stavite proju da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni,  45 minuta.

U posnoj varijanti ovog jela umesto svinjske masti možete koristiti biljni margarin.

Poslužite toplu proju.

Prijatno!

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

(Telegraf.rs)