Recept za ćufte na grčki način: Jelo u kome uživaju sva čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz klasične srpske ćutfe, ovo je jedan od najprimamljivijih recepata za mleveno meso

Foto: Shutterstock

Ćufte su brzo, kuvano jelo, koje voli većina ljudi. Mogu se jesti samostalno, sa testeninom, pire-krompirom ili pirinčem, čak se mogu stavljati i u sendviče.

Ovo je jelo koje se priprema u skoro svim krajevima sveta i svaki način je podjednako ukusan. Ipak, uz klasične srpske ćutfe, jedan od najprimamljivijih recepata su one na grčki način.

Donosimo vam recept za jelo koje će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 g govedine
  • 2 kriške starog hleba
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice šećera
  • 100 ml crvenog vina
  • 700 g paradajz-pelata
  • lovorov list
  • peršun
  • 100 ml goveđeg temeljca
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • sveži bosiljak za serviranje
  • 250 g pirinča za prilog

Priprema:

Stari hleb stavite u veliku činiju i prelijte vinom, pa ostavite nekoliko minuta da se hleb natopi. Izvadite hleb i iscedite, a ostatak vina sačuvajte sa strane.

U drugu činiju stavite mleveno meso, dodajte seckani crni i izgnječeni beli luk, seckani peršun, so,  biber i natopljeni hleb.

Smesu dobro umesite i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Vlažnim rukama vadite mesto i pravite ćuftice ovalnog oblika, otprilike pet centimetra dužine, pa ih na maslinovom ulju propržite sa svih strana.

Pržene ćuftice ostavite sa strane, pa u tiganj sa ostatkom masnoće dodajte crveno vino, seckani pelat i goveđi temeljac, malo šećera, so, biber, kim i lovorov list.

Kuvajte sos oko 15 minuta, potom dodajte pržene ćufte i sve kuvajte još 15 minuta.

Pirinač skuvajte po uobičajenom postupku i poslužite ga sa ćuftama.

Prijatno!

(Telegraf.rs)