Recept za ćufte na grčki način: Jelo u kome uživaju sva čula
Uz klasične srpske ćutfe, ovo je jedan od najprimamljivijih recepata za mleveno meso
Ćufte su brzo, kuvano jelo, koje voli većina ljudi. Mogu se jesti samostalno, sa testeninom, pire-krompirom ili pirinčem, čak se mogu stavljati i u sendviče.
Ovo je jelo koje se priprema u skoro svim krajevima sveta i svaki način je podjednako ukusan. Ipak, uz klasične srpske ćutfe, jedan od najprimamljivijih recepata su one na grčki način.
Donosimo vam recept za jelo koje će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 g govedine
- 2 kriške starog hleba
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice šećera
- 100 ml crvenog vina
- 700 g paradajz-pelata
- lovorov list
- peršun
- 100 ml goveđeg temeljca
- maslinovo ulje
- so
- biber
- sveži bosiljak za serviranje
- 250 g pirinča za prilog
Priprema:
Stari hleb stavite u veliku činiju i prelijte vinom, pa ostavite nekoliko minuta da se hleb natopi. Izvadite hleb i iscedite, a ostatak vina sačuvajte sa strane.
U drugu činiju stavite mleveno meso, dodajte seckani crni i izgnječeni beli luk, seckani peršun, so, biber i natopljeni hleb.
Smesu dobro umesite i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Vlažnim rukama vadite mesto i pravite ćuftice ovalnog oblika, otprilike pet centimetra dužine, pa ih na maslinovom ulju propržite sa svih strana.
Pržene ćuftice ostavite sa strane, pa u tiganj sa ostatkom masnoće dodajte crveno vino, seckani pelat i goveđi temeljac, malo šećera, so, biber, kim i lovorov list.
Kuvajte sos oko 15 minuta, potom dodajte pržene ćufte i sve kuvajte još 15 minuta.
Pirinač skuvajte po uobičajenom postupku i poslužite ga sa ćuftama.
Prijatno!
(Telegraf.rs)