Recept za lisnate pogačice sa dve vrste sira: Lepše su od onih iz pekare
Mirisno i ukusno pecivo uvek je idealan izbor za prvi obrok u danu
Ako vam je ponestalo ideja za doručak, ali i za večeru, recept za lisnate pogačice sa sirom je pravo rešenje. Ukusne su i tope se u ustima, pa su vredne uloženog truda za pravljenje.
Ovo pecivo lepše je od svakog koje možete kupiti u pekari.
Sastojci:
- 500 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 1 kocka kvasca
- 1 kašika soli
- 300 g sitnog sira
- 250 g margarina
- 800 g brašna
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
U odgovarajuću posudu stavite mlako mleko, jaje, kvasac, so i brašno, pa zamesite testo. Mesite malo duže testo dok se ne stvore mehurići i testo bude glatko, pa ga odmah podelite na šest jufki.
Svaku jufku razvijte oklagijom do veličine plitkog tanjira. Svaku jufku bogato premažite omekšalim margarinom i preklopite jednu preko druge. Poslednju nemojte premazivati. Razvijte veliku koru od svih delova i premažite sirom. Preklopite testo kao za salčiće.
Nožem zasecite testo na mestu gde se preklapa, odnosno gde su ivice. Pokrijte krpom i ostavite da miruje 15 minuta.
Posle tog vremena ponovo razvijte testo i preklopite na isti način kao i prvi put. Opet ostavite testo da miruje 15 minuta. Ovaj postupak ponovite i treći put. Oklagijom razvijte veliku, četvrtastu koru na centimetar debljine i točkićem za testo secite kvadrate pet puta pet centimetara.
Poređajte pogačice u pleh, praveći mali razmak između njih. Žumance umutite sa kašikom ulja i premažite svaki kvadrat. Pospite rendanim kačkavljem. Ostavite pogačice da lepo narastu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C dok ne porumene.
Poslužite toplo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)