Recept za lisnate pogačice sa dve vrste sira: Lepše su od onih iz pekare

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirisno i ukusno pecivo uvek je idealan izbor za prvi obrok u danu

foto: pixabay.com

Ako vam je ponestalo ideja za doručak, ali i za večeru, recept za lisnate pogačice sa sirom je pravo rešenje. Ukusne su i tope se u ustima, pa su vredne uloženog truda za pravljenje.

Ovo pecivo lepše je od svakog koje možete kupiti u pekari. 

Sastojci:

  • 500 ml mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašika soli
  • 300 g sitnog sira
  • 250 g margarina
  • 800 g brašna

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 100 g rendanog kačkavalja 

Priprema:

U odgovarajuću posudu stavite mlako mleko, jaje, kvasac, so i brašno, pa zamesite testo. Mesite malo duže testo dok se ne stvore mehurići i testo bude glatko, pa ga odmah podelite na šest  jufki.

Svaku jufku razvijte oklagijom do veličine plitkog tanjira. Svaku jufku bogato premažite omekšalim margarinom i preklopite jednu preko druge. Poslednju nemojte premazivati. R​azvijte veliku koru od svih delova i premažite sirom. Preklopite testo kao za salčiće.

Nožem zasecite testo na mestu gde se preklapa, odnosno gde su ivice. Pokrijte krpom i ostavite da miruje 15 minuta.

Posle tog vremena ponovo razvijte testo i preklopite na isti način kao i prvi put. Opet ostavite testo da miruje 15 minuta. Ovaj postupak ponovite i treći put. Oklagijom razvijte veliku, četvrtastu koru na centimetar debljine i točkićem za testo secite kvadrate pet puta pet centimetara.

Poređajte pogačice u pleh, praveći mali razmak između njih. Žumance umutite sa kašikom ulja i premažite svaki kvadrat. Pospite rendanim kačkavljem. Ostavite pogačice da lepo narastu i pecite u rerni zagrejanoj  na 200 C dok ne porumene.

Poslužite toplo.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)