Ideje za ručak: Starinska krompir-čorba, recept naših baka sačuvan od zaborava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrok koji miriše na detinjstvo mogu da pripreme i osobe koje nemaju kulinarskog iskustva

Foto: Shutterstock

Jela od krompira veoma su popularna na našim prostorima, počev od hranljivih čorbica, preko pirea i musaka, do pomfrita i krompir-paprikaša.

U "moru" modernih jela i recepata starinska krompir-čorba potpuno je zapostavljena kao deo ručka, iako je reč o veoma ukusnom jelu "na kašiku" koje se brzo sprema i na kom su odrasle generacije.

Sastojci:

  • 4oo g krompira
  • kašika masti (ili dve kašike ulja)
  • kašičica suve začinske paprike
  • so, biber
  • 1 jaje
  • malo svežeg lišća peršuna
  • 1 sveža crvena paprika (po želji)
  • 2 litra vode

Priprema:

Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice. U šerpu stavite mast (ili ulje, ukoliko postite), krompir kratko propržite (tek da zamiriše), pa dodajte začinsku papriku, vodu, so, biber i kuvajte otprilike 20 minuta. Ukoliko volite bogatiji ukus povrća, možete da dodate jednu isečenu crvenu papriku ili dve šargarepe.

Kad se krompir skuva, isključite ringlu. Dok je čorba vruća, umutite jaje, pa ga sipajte u čorbu sve vreme mešajući. Iseckajte svež peršunov list, pa pospite njime čorbu pre služenja.

Poslužite toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)