Recept za domaći kečap, lepši i ukusniji od kupovnog: Trik je u jednom sastojku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko vaša deca obožavaju da stavljaju kečap u svako jelo, pripremite im omiljeni dodatak u kućnoj radinosti

Foto: Shutterstock

Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit… Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog testa, kao i uz meso i skrobno povrće.

Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti.

Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.

Sastojci:

  • 5 kg paradajza
  • 300 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g gustina
  • 100 ml sirćeta
  • malo origana
  • 2 g konzervansa

Priprema:

Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.

Prijatno!

(Telegraf.rs)