Ukusne mamine palačinke od krompira: Hrskavo uživanje za sva čula
U pitanju je stari recept koji moderno zovemo palačinke od krompira. Važno je da su mekane iznutra i hrskave spolja
Ove tradicionalne palačinke od krompira su veoma zahavalan doručak, ali mogu da se pripreme i kao prilog uz meso za ručak ili da se posluže uz pavlaku i majonez sa začinimima - kao lagana večera.
Jednostavno se i brzo prave od svega nekoliko sastojaka, a jedina napomena koja bi mogla da se izdvoji jeste da krompir ispušta dosta tečnosti, pa ukoliko procenite da je potrebno da iskoristite više brašna ako vam se mešavina čini previše gnjecava, slobodno to učinite.
Sastojci:
- 4 velika krompira
- 1 luk
- 1 jaje, umućeno
- 1 kašičica soli
- mleveni crni biber po ukusu
- 2 kašike višenamenskog brašna ili više po potrebi
- 1 šolja ulja za prženje ili po potrebi
Priprema:
Krompir i luk sitno narendajte u veliku činiju. Ocedite višak tečnosti.
Umešajte jaje, so i biber. Dodajte dovoljno brašna da smesa postane gusta, od dve do četiri kašike sve zajedno.
Zagrejte rernu na nisku temperaturu oko 90 stepeni.
Zagrejte ulje na tiganju, na srednje jakon vatri. U vrelo ulje ubacite pola kutlače testa i poravnajte ga tako da napravite palačinku oko centimetar debljine.
Pržite, okrećući palačinke jednom, do zlatnobraon boje.
Prebacite palačinke na tanjir obložen papirnim ubrusom da se ocede. Držite ih na toplom u rerni dok ih sve ne ispečete i servirate za jelo.
(Telegraf.rs)