Ideja za ručak: Alfredo pasta, specijalitet koji možete da spremate za posebne večere i za svaki dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni recept za fetučini Alfredo se razlikuje od amerikanizovanog Alfredo sosa od putera i parmezana

Foto: Shutterstock

Tradicionalni recept za fetučini Alfredo, koji dolazi iz Italije, pravi se jednostavno od testenine, putera i parmezana, koji kada se umešaju u vruću pastu formiraju svilenkasti sos. Ovaj način pripreme se razlikuje od amerikanizovanog Alfredo sosa od putera i parmezana, u koji se dodaje i pavlaka za kuvanje, koja stvara gust, kremasti sos.

Kako god spremljeno, ovaj dekadentni recept za večeru, uz dodatak hrskave slanine savršen je obrok, kako za posebne prilike, tako i za brzi ručak u toku svakog dana.

Sastojci:

  • pakovanje makarona ili špageta (po ukusu)
  • 200 g slanine
  • 1/4 šolje putera
  • 1/2 šolje višenamenskog brašna
  • 1,5 šolja pilećeg bujona
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • peršun, za ukras (opciono)

Priprema:

U  velikom loncu skuvajte pastu al dente. Uspite odmah jednu punu šolju vode od testenine za kasnije, ostalo procedite.

Vratite testeninu u šerpu.

Isecite slaninu na komade veličine zalogaja i propržite u velikom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Izvadite je na papirni ubrus da se ocedi.

Dodajte puter u mast od slanine u tiganju i mešajte dok se puter ne istopi. Umutite brašno i mešajte još minut-dva.

Polako umutite pileći bujon i pavlaka. Kuvajte još nekoliko minuta, dok sos ne počne da se zgušnjava.

Dodajte parmezan i mešajte dok se ne istopi.

Alfredo sos i oceđenu slaninu prelijte preko testenine u šerpi. Dobro promešajte sve.

Ako je potrebno, dodajte malo rezervisane vode od testenine da olabavite sos. Po želji poslužite preliveno seckanim peršunom.

(Telegraf.rs)