Ideja za ručak: Musaka od slatkog kupusa, recept koji se prenosi već generacijama
Osim što je sveobuhvatan obrok, pun povrća, mesa, jaja i pavlake, izuzetno je ukusan
Ukoliko do sada niste pravili musaka od slatkog kupusa, vrlo je verovatno da će vam ubuduće postati jedan od omiljenih recepata za ručak.
Osim što je sveobuhvatan obrok, pun povrća, mesa, jaja i pavlake, izuzetno je ukusan. Tipična hrana za uživanje, a i deca je rado jedu.
Kupus je pritom jeftin i dostupan tokom cele godine a ovaj recept je popularan već generacijama.
Sastojci:
- 1 veća glavica kupusa
- 1glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 500 g mlevenog mesa
- 1 šoljica pirinča
- suvi začin od povrća po ukusu
- začinska papriku po ukusu
- so i biber po ukusu
- 2 jajeta
- čaša kisele pavlake
- ulje za prženje
Priprema:
Iseckajte kupus na sitne rezance, kao za salatu, prodinstajte ga na ulju dok ne omekša. Sklonite sa vatre i dodajte rendanu šargarepu i šolju opranog pirinča. Smesu povrća i pirinča posolite i pobiberite po ukusu.
U drugoj šerpi, na ulju prodinstajte iseckani crni luk i potom dodajte mleveno meso. Kad meso dobije lepu rumenu boju, prebaciti ga u šerpu sa kupusom i sve izmešajte.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Razmutite jaja i pavlaku u posebnoj posudici, dodajte suvi biljni začin i začinsku papriku po ukusu, kao i jednu kašičicu ulja.
U dublju tepsiju premestite celu smesu mesa i kupusa i prelijte razmućenim jajima i pavlakom. Protresite pleh da se sve ujednači i stavite u rernu musaku da se peče dok ne dobije lepu rumenu boju, odnosno dok pirinač ne omekša.
Poslužite je sa kiselom pavlakom.
(Telegraf.rs)