Recept za švedski hleb: Savršena grickalica od koje se nećete ugojiti
Jednostavan za pravljenje i neodoljivo hrskav
Ukoliko ste ljubitelj hrskavih peciva, a želite da izbegnete belo brašno u pripremi, recept za švedski ražani hleb sigurno će vam se dopasti.
Idealan je za doručak ili večeru, ali i kao užina u školi ili na poslu. Izgledom najviše podseća na krekere, a praktičan je jer se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.
Sastojci:
- 250 ml vode
- kesica suvog kvasca
- 250 g speltinog brašna
- 200 g ražanog brašna
- 120 ml kefira ili jogurta
- ravna kašičica soli
- 50 g lanenih semenki ili susama (po želji)
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, u vodu dodajte kvasac, razmutite i ostavite desetak minuta.
U činiju sipajte ražano i speltino brašno, pa dodajte aktivirani kvasac, so i kefir (ili jogurt) i sve dobro umesite. Potom podelite testo na 12 ili 15 loptica, razvaljajte ih oklagijom i ostavite da odstoje sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini pomoću oklagije ponovo razvucite svaku lopticu od testa, spuštajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pospite lanenim semenkama ili susamom.
Pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)