Recept za švedski hleb: Savršena grickalica od koje se nećete ugojiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavan za pravljenje i neodoljivo hrskav

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj hrskavih peciva, a želite da izbegnete belo brašno u pripremi, recept za švedski ražani hleb sigurno će vam se dopasti.

Idealan je za doručak ili večeru, ali i kao užina u školi ili na poslu. Izgledom najviše podseća na krekere, a praktičan je jer se može kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • kesica suvog kvasca
  • 250 g speltinog brašna
  • 200 g ražanog brašna
  • 120 ml kefira ili jogurta
  • ravna kašičica soli
  • 50 g lanenih semenki ili susama (po želji)

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, u vodu dodajte kvasac, razmutite i ostavite desetak minuta.

U činiju sipajte ražano i speltino brašno, pa dodajte aktivirani kvasac, so i kefir (ili jogurt) i sve dobro umesite. Potom podelite testo na 12 ili 15 loptica, razvaljajte ih oklagijom i ostavite da odstoje sat vremena.

Na pobrašnjenoj radnoj površini pomoću oklagije ponovo razvucite svaku lopticu od testa, spuštajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pospite lanenim semenkama ili susamom.

Pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne porumene.

Prijatno!

Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet

(Telegraf.rs)