Recept za slani rolat sa spanaćem: Savršeno predjelo za slavsku trpezu
Pored toga što je ukusan, ovaj rolat je vrlo dekorativan
Ukoliko postoji predjelo s kojim nikada nema greške, to bi onda bio slani rolat od spanaća punjen šunkom i sirom. Njegov fantastičan ukus oduševiće sve one koji ga budu probali.
Recept je vrlo jednostavan, te ovaj rolat mogu spremiti i novopečene domaćice.
Sastojci:
- 500 g spanaća
- 100 putera
- 50 g brašna
- 250 ml mleka
- 5 jaja
- so, biber
sastojci za fil:
- 350 g sira
- 200 g šunke
Priprema:
Spanać očistite, dobro operite, pa ga stavite da se kuva. Kada je gotov, spanać ocedite od vode.
U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
Kada je gotov šerpu sklonite sa ringle.
Odvojte žumanca od belanca, pa žumanca dodajte u beli sos i dobro promešajte. Belanca umutite čvrsto u sneg, pa ih zajedno sa dobro iseckanim spanaćem dodajte u beli sos.
Sve fino sjedinite.
Pleh u kom ćete peći koru obložite papirom za pećenje, pa ulijte smesu i ravnomerno je rasporedite.
Koru pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Kada je gotova, koru ostavite malo da se prohladi, a onda je premažite sirom.
Preko sira poređajte tanko sečenu šunku, pa urolajte koru po dužoj strani.
Kako umotavate koru, tako skidate papir. Na kraju, rolat stavite u plastičnu foliju, dobro je stignite i ostavite ga u frižider na nekoliko sati.
Kada se ohladio, rolat isecite na parčiće koji su odmah spremni za jelo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)