Recept za sultanovu sarmu: Neodoljivo kremasta poslastica koja se ne peče

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica koju će mališani voleti

Foto:Shutterstock

Turci su poznati po kolačima i poslasticama kojima niko ne može da odoli. Ratluk i baklava su samo neke od poslastica koje obožavaju i ljudi s naših prostora. Međutim, postoji i jedan desert koji je u poslednje vreme sve popularniji, a u pitanju je sultanova sarma ili kako ga mnogi zovu, paša lokum.

Najbolje od svega je to što se ne peče i što je priprema vrlo jednostavna.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 200 g kokosa
  • 120 šećera
  • 150 g brašna
  • 50 g margarina
  • 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Veći pleh premažite sa malo margarina i ravnomerno pospite kokosom.

U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i pustite da prokuva. Za to vreme, pomešajte brašno, šećer, vanil-šećer, kakao i preostalo mleko.

Dok mleko kuva, sve vreme mešajući, polako sipajte dobijenu smesu.

Dodajte i margarin i kuvajte dok se smesa ne zgusne.

Toplu smesu pažljivo sipajte u pleh sa kokosom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Posle pola sata, pleh stavite u frižider na minimum tri sata.

Umutite slatku pavlaku, pa njome premažite smesu koja se stegla u frižideru.

Isecite kolač najpre dužim delom, pa onda poprečno na šest delova i urolajte prema sredini, najbolje špatulom jer je kora veoma osetljiva.

Prijatno!

Video: Kada srpska snajka servira: Sarma i pivo sa Balkana na trpezi NBA zvezde

(Telegraf.rs)