Recept za sultanovu sarmu: Neodoljivo kremasta poslastica koja se ne peče
Poslastica koju će mališani voleti
Turci su poznati po kolačima i poslasticama kojima niko ne može da odoli. Ratluk i baklava su samo neke od poslastica koje obožavaju i ljudi s naših prostora. Međutim, postoji i jedan desert koji je u poslednje vreme sve popularniji, a u pitanju je sultanova sarma ili kako ga mnogi zovu, paša lokum.
Najbolje od svega je to što se ne peče i što je priprema vrlo jednostavna.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g kokosa
- 120 šećera
- 150 g brašna
- 50 g margarina
- 3 kašike kakaa
- 1 kesica vanil-šećera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Veći pleh premažite sa malo margarina i ravnomerno pospite kokosom.
U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i pustite da prokuva. Za to vreme, pomešajte brašno, šećer, vanil-šećer, kakao i preostalo mleko.
Dok mleko kuva, sve vreme mešajući, polako sipajte dobijenu smesu.
Dodajte i margarin i kuvajte dok se smesa ne zgusne.
Toplu smesu pažljivo sipajte u pleh sa kokosom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Posle pola sata, pleh stavite u frižider na minimum tri sata.
Umutite slatku pavlaku, pa njome premažite smesu koja se stegla u frižideru.
Isecite kolač najpre dužim delom, pa onda poprečno na šest delova i urolajte prema sredini, najbolje špatulom jer je kora veoma osetljiva.
Prijatno!
(Telegraf.rs)