Recept za bogojavljenske pihtije: Predjelo spremljeno u čast praznovanja krštenja Isusa Hrista
Spremaju se brzo i jednostavno
Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja. Osim što ćete pomisliti želju, na ovaj veliki praznik treba da pripremite i odgovarajuća jela.
Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih tamo zovu "pitije". Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.
U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.
I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.
- Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš; i naravno, da ih ima mnogo. Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti. U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk. Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju - priča jedna od ovdašnjih domaćica.
Sastojci:
- 3 suve svinjske nožice
- 3 sveže svinjske nožice
- 3 svinjska repa
- 1 svinjska kolenica
- 1 teleća noga
- 3 veće glavice belog luka
- biber u zrnu
- so
Priprema:
Meso fino očistite i stavite u veći lonac. Dodajte so, biber, začine po ukusu i prelijte vodom da meso ogrezne.
U šerpu stavite i glavice belog luka zajedno sa ljuskom.
Kuvajte na tihoj vatri oko pet sati.
U toku kuvanja sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Kada meso krene da spada s kostiju, znaćete da su pihtije gotove.
Meso izvadite iz šerpe, pa odvojite meso od kostiju i masnoće, a supu od kuvanja procedite.
U duboke tanjire rasporedite komade mesa, pa ih prelije proceđenom supom.
Pihtije ostavite na hladnom da se stegnu, a zatih iz secite na kocke željene veličine.
Pospite ih sitnom začinskom paprikom i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs/Slađana Tasić)