Recept za kukuruzni hleb: Bolji je od onog iz pekare
Kada kućom zamiriše domaći hleb, gotovo da ne postoji osoba koja može da mu odoli
Nekada su domaćice svako jutro mesile domaći hleb, ali sada ga većina kupuje u prodavnici. Međutim, složićete se da nema ništa lepše od ukusa i mirisa domaćeg i toplog hleba.
Meki domaći kukuruzni hleb odlično će da se slaže uz svaki obrok, a recept je vrlo jednostavan.
Sastojci:
- 300 g pšeničnog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
Priprema:
Sve suve sastojke pomešajte u jednoj posudi. Mleko i vodu pomešajte, pa ih ugrejte tako da tečnost bude mlaka.
U suve sastojke dodajte ulje i mešavinu vode i mleka, pa zamesite testo.
Prekrijte posudu folijom i ostavite testo da naraste.
Pleh u kom ćete peći hleb obložite papirom za pečenje. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu i blago ga izdužite u veknicu.
Testo prebacite u pleh i prekrijte ga krpom i ostavite oko pola sata.
Za to vreme uključite rernu na 200 stepeni.
Pomešajte ulje i vodu i premažite testo, pa ga stavite da se peče 30 minuta.
Kada je gotov, hleb stavite na kuhinjsku krpu, umotajte ga i ostavite da se prohladi.
Prijatno!
(Telegraf.rs)