Pogačice sa čvarcima, gurmanluk kom niko ne može da odoli: Recept star 80 godina
Naše bake su se držale proverenog pravila - prvo odmerite čvarke, a onda spremite dvostruko veću meru brašna da bi pogačice bile ukusne
Recept za pogačice sa čvarcima jedan je od onih koji se prenosi s kolena na koleno.
Hrskavo lisnato testo nadeveno usitnjenim čvarcima svakako ne spada u zdravu hranu, ali većina porodica u Srbiji voli da se s vremena na vreme počasti ovim starinskim specijalitetom.
Donosimo vam recept za pogačice sa čvarcima star 80 godina. Pravilo domaćica iz prve polovine prošlog veka bilo je da najpre odmere čvarke, a onda da spreme dvostruko veću količinu brašna kako bi pogačice lepo narasle i bile hrskave.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 600 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 400 g čvaraka
- 2 jajeta
- so
- susam ili kim (opciono)
Priprema:
Odvojte 550 mililitara mleka za testo. Manju količinu zagrejte tako da bude mlako, pa ga skinite sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da zapeni.
U veliku činiju sipajte preostalo brašno, pa dodajte aktivirani kvasac i soli po ukusu. Dodajte i preostalo mleko, zamesite testo i ostavite ga da odstoji pola sata na toplom mestu.
Za to vreme sameljite čvarke, pa ih pomešajte sa jednim jajetom i po potrebi dosolite.
Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa ga premažite trećinom smese od čvaraka i jaja. Preklopite ga kao pismo, pa ga ostavite da odstoji 10 minuta, opet ga razvucite oklagijom, premažite smesom od čvaraka i opet od njega napravite pismo.
Posle 15 minuta premažite testo preostalom smesom od čvaraka, preklopite, razvucite oklagijom i vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh. Svaku zasecite nožem tako da dobijete interesantnu šaru.
Umutite jaje sa preostalih 50 mililitara mleka, premažite pogačice, po želji pospite solju, kimom ili susamom, i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok pogačice ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)