Vranjski kolač crvenac najaktuelniji tokom posta čak i u restoranima

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Vranju i danas gotovo da nijedna domaćica ne može da zamisli svoju posnu slavu bez crvenca

Foto: Slađana Tasić

Crvenac, stari vranjski slatkiš, ponovo je aktuelan u ovdašnjim poslastičarama i kafanama, ali i mnogim domaćinstvima, naročito u vreme posta, jer se sprema na vodi.

Sunčica Mladenović iz Vranja priča da čak i njena deca ovaj slatkiš vole, čak i da im ga često pravi, zato što se brzo sprema.

- Dovoljno je samo da se u šerpu sipa litar vode, a kada provri, u nju treba dodati 300 grama šećera.

Čim se otopi, u tu masu treba sipati i dva ekstrakta od maline i dobro promešati.

Kada voda ponovo počne da vri, treba dodati i 150 grama kukuruznog skroba ili gustina - objašnjava Mladenovićeva.

Ovu masu treba kuvati još tri-četri minuta, a potom je treba izručiti u male posudice ili pleh na čijem dnu su stavljene usitnjene jatke od oraha.

Oni koji vole orah u ovoj poslastici, mogu da ga stave u još jedan ili dva sloja.

- Umesto oraha može da se stavi i alva, a odozgo da se dekoriše medom. Retko kada to činim zato što mi volimo crvenac isključivo u kombinaciji sa orasima - priča ova Vranjanka.

Mladenovićeva crvenac pravi i za goste restorana "Gradska meana", gde radi kao kuvarica.

Kaže da se ova poslastica u restoranu služi od novembra do aprila i da je najaktuelnija u vreme posta.

(Telegraf.rs/S.T.)