Kiš krunisanja: Recept koji će biti poslužen u čast krunisanja kralja Čarlsa Trećeg
Kraljevski kuvar otkrio je kako izgleda priprema jela koje će biti posluženo povodom krunisanja kralja Čarlsa Trećeg 6. maja u Londonu
Iako su mnogi očekivali da će se na trpezi povodom krunisanja kralja Čarlsa Trećeg, koje je zakazano za 6. maj naći egzotična i skupa jela, britanski kralj i kraljica supruga Kamila izabrali su prilično jednostavan “kiš krunisanja”.
Recept, kao i način pripreme “kiša krunisanja”, podelio je na stranici Bakingemske palate kraljevski kuvar.
Sastojci:
- 125 g brašna
- 25 g putera
- 25 g masti
- 125 ml mleka za fil + 2 kašike mleka za testo
- prstohvat soli
- 175 ml milerama
- 2 jajeta
- 1 kašika estragona
- 100 g sira čedar
- 180 g kuvanog spanaća
- 60 g pasulja ili soje
Priprema:
Prosejte brašno i so, dodajte mast i puter i utrljajte dok ne dobijete teksturu nalik na prezle.
Dodajte dve kašike mleka, sve dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru od 30 do 45 minuta.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga razvucite u krug tako da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći kiš. Prebacite testo u pleh, opet ga pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru još pola sata.
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
Preko testa u kalupu stavite masnu hartiju, dodajte pasulj i pecite 15 minuta. Potom izvucite tepsiju iz rerne, sklonite papir sa pasuljom i smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni.
Sjedinite 125 mililitara mleka sa 175 mililitara milerama, pa dodajte jaja, svež iseckan estragon i malo soli.
Na koricu kiša sipajte polovinu izrendanog sira, potom dodajte obaren i iseckan spanać, pasulj i začine, pa sve prelijte umućenim mlekom sa mileramom. Odozgo sipajte preostali izrendani čedar i pecite u rerni od 20 do 25 minuta dok kiš ne dobije zlatnu boju.
Predost ovog "kiša krunisanja" je u tome što ga možeze služiti i u toploj i u hladnoj varijanti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)