Recept za tradicionalne urmašice: Poslastica kojoj niko ne može da odoli
Mnoge generacije odrasle su na urmašicama
Urmašice ili hurmašice su bosanski kolač koji je u ove krajeve stigao sa Bliskog istoka. Iako su baklave i tulumbe popularnije, urmašice su podjednako ukusne i jednostavne za pripremu.
Skoro svaka domaćica ima neki svoj recept prema kom pravi urmašice, a mi vam donosimo onaj tradicionalni.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 400 g brašna
sastojci za preliv:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri.
Za to vreme umutiti jaje i šećer.
U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite.
Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke.
Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.
Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe.
Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazen pleh.
Postupak ponavljate dok imate testa.
Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Dok se urmašice peku, pripremite preliv.
U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv.
Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom.
Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.
Prijatno!
(Telegraf.rs)