Recept za tradicionalne urmašice: Poslastica kojoj niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoge generacije odrasle su na urmašicama

Foto:Shutterstock

Urmašice ili hurmašice su bosanski kolač koji je u ove krajeve stigao sa Bliskog istoka. Iako su baklave i tulumbe popularnije, urmašice su podjednako ukusne i jednostavne za pripremu.

Skoro svaka domaćica ima neki svoj recept prema kom pravi urmašice, a mi vam donosimo onaj tradicionalni.

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 400 g brašna

sastojci za preliv:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri.

Za to vreme umutiti jaje i šećer.

U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite.

Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke.

Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.

Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe.

Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazen pleh.

Postupak ponavljate dok imate testa.

Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.

Dok se urmašice peku, pripremite preliv.

U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv.

Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom.

Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.

Prijatno!

(Telegraf.rs)