Domaće mleko od ovsenih pahuljica: Recept bez aditiva i konzervansa, gotov za minut

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo biljno mleko uspešno zamenjuje kravlje, ali i sojino ili pirinčano

Foto: Shutterstock

Biljna mleka su sve popularnija na našim prostorima. Pored toga što sadrže malo ugljenih hidrata i šećera, idealna su za pripremu smutija u periodu restriktivnog režima ishrane, a mogu se koristiti i tokom verskih postova.

Za razliku od mleka koja se prave od orašastih plodova, mleko od ovsa je jeftinije, a recept je veoma jednostavan.

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 3 šolje vode
  • 2 urme

Priprema:

U blender sipajte ovsene pahuljice, prelijte ih vodom i dodajte dve urme očišćene od koštica. Uključite blender na najjače i miksajte do 45 sekundi.

Dobijenu tečnost dva puta procedite kroz gazu, prelijte u staklenu flašu, zatvorite flašu i držite je u frižideru.

Ovako pripremljeno mleko od ovsenih pahuljica može da stoji pet dana. Pre upotrebe obavezno ga promućkajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)