Starinska pita sa filom od dinstanih jabuka: Miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Poseban ukus daju joj cimet i seckani orasi
U gotovo svim kućama u Srbiji za Petrovdan domaćice prave pitu s jabukama, kolač koji simbolizuje završetak posta.
U moru recepata za kolače sa jabukama izbor najčešće pada na onaj starinski, sa korama i prodinstanim filom, jer je ukusniji i sočniji.
Iako su naše bake razvlačile kore, pita će biti jednako ukusna i ako je napravite od tankih kupovnih kora za baklavu.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 1,5 kg jabuka
- 400 g šećera
- 200 g seckanih oraha
- kesica cimeta
- 100 ml ulja
Priprema:
Jabuke oljuštite, izrendajte, pa sipajte u šerpu, dodajte im 200 grama šećera i dinstajte desetak minuta. Skinite šerpu sa ringle, dodajte jabukama kesicu cimeta i seckane orahe, pa sve dobro izmešajte.
Uzmite jednu koru, poprskajte je uljem, na nju stavite drugu koru, pa i nju poprskajte uljem. Preko druge kore sipajte malo kristal-šećera i ravnomerno rasporedite deo fila od jabuka, pa urolajte i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve kore i fil.
Pitu poprskajte hladnom vodom, isecite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još dvadesetak minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)