Zapečene makarone sa sirom uvek su dobra ideja za brzi ručak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Univerzalno dobra hrana koja se svima dopada

makarone, makarone sa sirom, sir, ručak, obrok

Sigurno da ne postoji osoba koja se ne obraduje prostom obroku poput makarona sa sirom.

Ranije su to naše bake spremale jer su uvek imale makar krišku sira, pa je ovo jelo bilo najlakše spremiti. Danas su od toga napravili specijalitet koji se služi i po restoranima, ali uz kvalitetne sireve i kačkavalje.

I vi to možete u svojoj kuhinji da napravite, samo vam je potrebna želja da naučite.

Da makarone ne bi postale kašaste i da se ne bi prekuvale, kuvajte ih najviše pet minuta. Da bi bile ukusnije i mekše, u vodu u kojoj ih kuvate dodajte i čašu mleka.

Sastojci:

  • 450 g testenina
  • 150 g neslanog putera
  • 150 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 400 g čedra
  • 200 g tvrdog švajcarskog sira
  • prstohvat slatke mlevene paprike
  • so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu i podmažite tepsiju.

U većoj šerpi skuvajte testeninu, ocedite je i poprskajte sa malo maslinovog ulja da se ne bi slepile.

Dok se voda zagreva, isecite sireve, pomešajte ih pa podelite u tri činije.

U posebnoj šerpi otopite puter i dodajte mu brašno, pa na laganoj vatri otopite. Dodajte mleko i malo vode ako treba pa lagano promešajte dok ne postane glatko. Vremenom će postati gusto, pa kad se to desi, sklonite sa ringle.

Ubacite jednu činiju sireva i mešajte dok se ne otopi.

U oceđenu testeninu stavite drugu činiju sireva i lepo promešajte. Polovinu treće činije sireva ubacite u podmazan pleh, pa prelijte testeninom, a zatim i ostatak treće činije sipajte preko testenine.

Preko svega prelijte smesu sa mlekom i zapecite oko 15 minuta, dok makarone ne počnu da dobijaju mehuriće i dok se gornja korica ne zapeče i ne dobije zlatkastu boju.

Dodatni saveti za kuvanje

Najkremastije sireve koje možete da koristite su čedar, mocarela, gauda, kolbi, švajcarski sir ali naravno koristićete one koje već imate u frižideru.

Nemojte sir direktno ubacivati u šerpu, već ga sa strane usitnite i iseckajte. Bolje će se rastopiti.

Ako volite slaninu, nije naodmet da i nju dodate.

(Telegraf.rs)