Recept za superbrzi domaći krem-sir: Idealan za sendviče, ali i za poslastice
Možete eksperimentisati i dodavati razne začine koji će mu dati dobar šmek
Istina je da tokom ovih letnjih dana moramo voditi računa o mlečnim proizvodima koji su skloni brzom kvarenju.
Priznajmo da se neretko desi da ne čitamo deklaraciju na tim proizvodima, praveći računicu do kada ćemo moći da ih koristimo, uzimajući u obzir šta sve sadrži od ostalih sastojaka.
Da se to ne bi dešavalo, makar kada je krem sir u pitanju, napravite ga sami, količinu toliku taman koliko vam je potrebna, bez bojazni da će se pokvariti.
Jednostavno ga je napraviti, lak je i za one manje iskusne domaćice.
Sastojci:
- 8 šolja punomasnog mleka
- 5 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice soli
- parče gaze
- opciono prstohvat sušenog začinskog luka u prahu
Priprema:
Sipajte mleko u šerpu i zagrejte ga na srednje jakoj vatri.
Čim provri, dodajte limunov sok, a potom isključite ringlu. Ostavite nekoliko minuta dok se mleko ne zgruša. Primetićete to čim vidite da se stvara žućkasta tečnost. To će se desiti u roku od nekoliko minuta.
Takvo spremljeno mleko procedite kroz gazu i držite ga u rešetki za ceđenje sve dok se sva surutka ne procedi.
Iscedite mleko koliko god možete, pa ga stavite u blender ili secko, posolite i blendirajte oko dva minuta.
Dobićete lepu i kremastu strukturu koju možete da prebacite u hermetičku posudu. Možete po želji dodati začinske biljke po želji poput vlašca, belog luka ili nećeg trećeg.
Čuvajte ga do sedam dana, a možete ga i zamrznuti.
Idealan je za pripremu sendviča ili neke poslastice poput popularnog čizkejka.
(Telegraf.rs)