Slatko od kupina: Recept koji će vas podsetiti na detinjstvo i bakinu kuhinju
Ukoliko ste ljubitelj slatke zimnice, ovo slatko će vam postati omiljeno
Priprema slatke zimnice uvek iziskuje više vremena od pripreme slane, izuzimajući ajvar koji je i po ukusu i po izdvojenom vremenu za spremanje apsolutni šampion.
I dok su jedno vreme domaćice upravo iz toga razloga odustale od pripreme slatkog, pekmeza, džemova i kompota, sad se iznova vraćaju starinskim receptima za slatku zimnicu.
Iskoristite sezonu kupina i napravite slatko od ovog sočnog i ukusnog voća.
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 1 kg šećera
- 200 ml vode
Priprema:
Očistite kupine od peteljki, dobro ih operite pod mlazom hladne vode, pa ih ostavite sa strane.
U šerpu sipajte šećer i vodu, dobro promešajte, pa stavite na ringlu da vri. Kad tečnost "baci" ključ, smanjite jačinu ringle, dodajte kupine i kuvajte slatko na laganoj vatri. Tokom kuvanja na vrhu šerpe će se pojavljivati bela penica koju bi obavezno trebalo da skidate.
Posle pola sata kašičicom izvadite malo tečnosti u kojoj se kuvaju kupine, pa proverite da li je dostigla željenu gustinu. Sirup za slatko trebalo bi da bude nešto ređi od meda. Kad dostignu tu gustinu, skinite šerpu sa ringle, sipajte slatko u prethodno sterilisane tegle, pa ih hermetički zatvorite i držite na suvom i hladnom mestu.
Služite uz čašu hladne vode.
Prijatno!
(Telegraf.rs)