Najlepši i najjednostavniji: Starinski rolat sa džemom po receptu naših baka
Pored toga što sastojci za pripremu nisu skupi, ovaj rolat je veoma lako napraviti
Rolat sa džemom mnogima je prva asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju. Ova poslastica koju je lako napraviti bila je čest izbor domaćica u prošlom veku, a danas je gotovo zaboravljena, iako je veoma ukusna i svi je vole.
Recept za pripremu rolata sa džemom toliko je jednostavan da će uspeti čak i onima koji nisu vični u pravljenju kolača.
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola tegle domaćeg džema po izboru
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite mikserom. Kad počnu da se odvajaju od ivica posude, dodajte im pet kašika kristal-šećera i nastavite da mutite dok se ne pretvore u čvrst sneg.
Zatim im dodajte žumanca, brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite pomoću špatule.
Pravougaonu tepsiju premažite mašću, pospite brašnom i lagano sipajte smesu za rolat. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaestak minuta, odnosno dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
Vruć patišpanj izvadite iz tepsije i uvijte ga u mokru pamučnu krpu, pa ostavite da se ohladi. Potom sklonite krpu, premažite rolat džemom, pa ga ponovo urolajte, po želji pospite šećerom u prahu i ostavite da odstoji barem dva sata pre nego što ćete ga seći na šnite i služiti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)