Preliv za špagete od paradajza i soje: Recept koji ćete često koristiti u danima posta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršeno se slaže sa svim vrstama testenine

Foto: Shutterstock

U danima posta domaćicama je teško da osmisle recepte koji će se dopasti ukućanima. Izbor najčešće "pada" na klasična kuvana jela - boraniju, kupus, grašak, pasulj i paprikaš, kao i na testeninu koja se brzo priprema.

S obzirom na to da je u toku sezona paradajza, neka vaš izbor bude sos od ovog povrća sa dodatkom sojinih ljuspica. Izvanredno sa slaže sa svim vrstama testenine i, što je takođe važno, neće vam oduzeti mnogo vremena za pripremu.

Sastojci:

  • veća glavica crnog luka
  • 600 g svežeg paradajza
  • 5 kašika sojinih ljuspica
  • biber, so
  • malo svežeg bosiljka
  • ulje

Priprema:

Očistite crni luk, pa ga sitno iscekajte i stavite da se izdinsta na ulju. Kad postane staklast, dodajte mu sojine ljuspice, dinstajte još minut-dva, pa sipajte 100 mililitara vode, kao i oljušten i ispasiran paradajz i ostavite da se sos krčka desetak minuta.

Povremeno promešajte sos da se sojine ljuspice ne bi "uhvatile" za dno šerpe. Kad se sos zgusne, sipajte malo bibera i soli, pa skinite šerpu sa vatre, a pre služenja uz špagete dodajte listiće svežeg bosiljka.

Prijatno!

(Telegraf.rs)