Puslica torta uvek će biti tradicionalna: Poslastica koja je pri vrhu omiljenih deserata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lagana je za svakog, a prekrasnog je ukusa

Foto: Shutterstock

Kada se spremamo za neka slavlja, najčešće naručujemo torte i kolače, ali poseban je osećaj kada se sami upustimo u pripremu poslastica.

Jedna od torti koja je pri vrhu omiljenih jer je lagana, a i postaje pravi tradicionalni desert. U nastavku vam je jedan jednostavan recept.

Sastojci:

za koru:

  • 500 g šećera
  • 10 belanaca
  • 1 kašika soka od limuna

za fil:

  • 10 žumanaca
  • 500 ml mleka
  • 50 g gustina
  • 250 g oraha
  • 10 kašika šećera
  • 4 kesice vanilin-šećera
  • 230 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike vrelog mleka

za ukrašavanje:

  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Pleh u kom ćete peći kore obložite sa svih strana papirom za pečenje, a rernu uključite da se dobro zagreje.

U jednoj činiji odvojte belanca, a u drugoj žumanca. Prvo umutite belanca jako dobro, da budu baš čvrsta i postepeno dodajte šećer. Umutite dobro sve dok se on ne otopi.

Posle nekog vremena dodajte sirće i mutite još nekoliko minuta. Pažljivo prespite u pleh i poravnajte vodeći računa da ne ostanu mehuri u kori. Pecite pola sata na 150 stepeni, pa smanjite temperaturu na 120 i pecite još sat vremena. Nije na odmet ako budete pekli i duže, jer će biti i bolje. Kada bude gotova, izvadite iz pleha, uklonite papir i stavite je na tacnu.

U šerpi zagrejte čašu mleka. Umutite žumanca sa šećerom, vanilin-šećerom, gustinom i ostatkom mleka.

Umućenu smesu ubacite u zagrejano mleko i kuvajte dok se ne zgusne, poput retkog pudinga. Sklonite sa ringle, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite mikserom sa šećerom u prahu pa sastavite sa ohlađenim filom.

Mlevene orahe prelijte sa dve kašike vrelog mleka, pa dobro promešajte, treba da budu vlažni i nikako natopljeni.

Od ohlađenog fila odvojte trećinu i spojite je sa vlažnim orasima.

Koru prvi nafilujte filom od oraha, pa vanil kremom.

Pola litra slatke pavlake dobro umutite i premažite tortu sa svih strana. Ukrasite je po želji. Dobro je ohladite pa poslužite.

(Telegraf.rs)