Puslica torta uvek će biti tradicionalna: Poslastica koja je pri vrhu omiljenih deserata
Lagana je za svakog, a prekrasnog je ukusa
Kada se spremamo za neka slavlja, najčešće naručujemo torte i kolače, ali poseban je osećaj kada se sami upustimo u pripremu poslastica.
Jedna od torti koja je pri vrhu omiljenih jer je lagana, a i postaje pravi tradicionalni desert. U nastavku vam je jedan jednostavan recept.
Sastojci:
za koru:
- 500 g šećera
- 10 belanaca
- 1 kašika soka od limuna
za fil:
- 10 žumanaca
- 500 ml mleka
- 50 g gustina
- 250 g oraha
- 10 kašika šećera
- 4 kesice vanilin-šećera
- 230 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike vrelog mleka
za ukrašavanje:
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Pleh u kom ćete peći kore obložite sa svih strana papirom za pečenje, a rernu uključite da se dobro zagreje.
U jednoj činiji odvojte belanca, a u drugoj žumanca. Prvo umutite belanca jako dobro, da budu baš čvrsta i postepeno dodajte šećer. Umutite dobro sve dok se on ne otopi.
Posle nekog vremena dodajte sirće i mutite još nekoliko minuta. Pažljivo prespite u pleh i poravnajte vodeći računa da ne ostanu mehuri u kori. Pecite pola sata na 150 stepeni, pa smanjite temperaturu na 120 i pecite još sat vremena. Nije na odmet ako budete pekli i duže, jer će biti i bolje. Kada bude gotova, izvadite iz pleha, uklonite papir i stavite je na tacnu.
U šerpi zagrejte čašu mleka. Umutite žumanca sa šećerom, vanilin-šećerom, gustinom i ostatkom mleka.
Umućenu smesu ubacite u zagrejano mleko i kuvajte dok se ne zgusne, poput retkog pudinga. Sklonite sa ringle, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite mikserom sa šećerom u prahu pa sastavite sa ohlađenim filom.
Mlevene orahe prelijte sa dve kašike vrelog mleka, pa dobro promešajte, treba da budu vlažni i nikako natopljeni.
Od ohlađenog fila odvojte trećinu i spojite je sa vlažnim orasima.
Koru prvi nafilujte filom od oraha, pa vanil kremom.
Pola litra slatke pavlake dobro umutite i premažite tortu sa svih strana. Ukrasite je po želji. Dobro je ohladite pa poslužite.
(Telegraf.rs)