Ljutenica po bakinom receptu: Zimnica bez ovog namaza od paprike ne može da prođe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je jedan od omiljenih stvari koje jedemo tokom zimskog perioda

Foto: Shutterstock/nelea33

Domaćice se uveliko spremaju za zimnicu, pa razmišljaju šta će prvo početi i traže provereni recept.

Naravno, na spisku su ajvar, pinđur, turšija ali i ljutenica. Iako mnogima može delovati da je komplikovano, ipak to ne mora biti tako. Potrebno je da se naoružate strpljenjem, ali i da u pripremu unesete ljubav i pažnju.

Sastojci:

  • 2,5 kg paradajza
  • 6 ljutih papričica
  • 2,5 kg paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 list svežeg celera
  • 250 ml ulja
  • 250 ml sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike soli
  • biber po ukusu

Priprema:

Paradajz operite, zasecite na dnu u obliku krsta i stavite u činiju. U šerpu stavite vodu da se kuva, pa kad bude gotova, sklonite sa ringle i ubacite paradajz. Posle toga, kada se blanšita, skinite mu kožu i isecite ga na četvrtine i izblendajte.

Papriku operite, očistite od semenki, pa je isecite na kockice. Isto uradite i sa ljutim paprikama.

Sve pomenute sastojke stavite u keramičku posudu da se lepo krčka, dodavši im sitno naseckan beli luk, peršun, celer, sirće, so, biber, šećer i ulje. Promešajte sve, poklopite i stavite da se krčka oko sedam sati.

Posle tog vremena, gotovu ljutenicu sipajte u sterilisane tegle.

(Telegraf.rs)