Ljutenica po bakinom receptu: Zimnica bez ovog namaza od paprike ne može da prođe
Ona je jedan od omiljenih stvari koje jedemo tokom zimskog perioda
Domaćice se uveliko spremaju za zimnicu, pa razmišljaju šta će prvo početi i traže provereni recept.
Naravno, na spisku su ajvar, pinđur, turšija ali i ljutenica. Iako mnogima može delovati da je komplikovano, ipak to ne mora biti tako. Potrebno je da se naoružate strpljenjem, ali i da u pripremu unesete ljubav i pažnju.
Sastojci:
- 2,5 kg paradajza
- 6 ljutih papričica
- 2,5 kg paprike
- 2 čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 1 list svežeg celera
- 250 ml ulja
- 250 ml sirćeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike soli
- biber po ukusu
Priprema:
Paradajz operite, zasecite na dnu u obliku krsta i stavite u činiju. U šerpu stavite vodu da se kuva, pa kad bude gotova, sklonite sa ringle i ubacite paradajz. Posle toga, kada se blanšita, skinite mu kožu i isecite ga na četvrtine i izblendajte.
Papriku operite, očistite od semenki, pa je isecite na kockice. Isto uradite i sa ljutim paprikama.
Sve pomenute sastojke stavite u keramičku posudu da se lepo krčka, dodavši im sitno naseckan beli luk, peršun, celer, sirće, so, biber, šećer i ulje. Promešajte sve, poklopite i stavite da se krčka oko sedam sati.
Posle tog vremena, gotovu ljutenicu sipajte u sterilisane tegle.
(Telegraf.rs)