Doboš torta za svaku priliku: Napravite najbolju poslasticu za svečanu proslavu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je prilika kada ste je probali, ali možda je vreme da je sami napravite

Foto: Shutterstock/grafvision

Polako ali sigurno počinje udarni period slava i raznih slavlja, pa mnoge domaćice već traže recepte za slaniše i slatkiše kojim će očarati goste.

Obratite pažnju na sledeći recept, a to je recept za doboš tortu. Sigurno je bilo prilike da je probate, a zašto se ne biste oprobali i u njenoj pripremi. Možda vam deluje teško, ali kada počnete da je spremate, sve ostalo će lagano ići.

Sastojci:

za koru:

  • 9 jaja
  • 300 g šećera
  • 270 g brašna

za fil:

  • 9 jaja
  • 330 g šećera
  • 210 g čokolade
  • 240 g margarina
  • 240 g putera

za glazuru:

  • 18 kašika šećera
  • 1 komadić putera
  • malo soka od limuna

Priprema:

Od smese za koru sve sastojke podelite na tri dela, kako biste pekli koru tri puta. Odvojte belanca od žumanca, pa belanca umutite u čvrst sneg i postepeno dodajte polovinu šećera sve vreme muteći mikserom. Kada to bude gotovo, ubacite žumanca, pa kad se sve sjedini, ubacite i brašno, lagano mešajući špatulom.

Tepsiju u kojoj ćete peći kore podmažite i pospite brašnom. Smesu za koru sipajte u pleh i poravnajte. Pecite je oko 10 minuta na 180 stepeni. Kada budu ivice kore porumenele, izvadite iz rerne, špatulom odvojte ivice kore od tepsije, pa prebacite na krpu.

Sve ponovite i sa ostatkom sastojaka za još dve kore.

Umutite jaja sa šećerom, pa ih stavite da ih kuvate na pari. Jako je važno da dno šerpe ne dodiruje vrelu vodu. Najbolje da stavite ringlu na slabu temperaturu kako bi se bolje spremilo.

Kada počne fil da se zgušnjava, ubacite čokoladu, pa promešajte dok se ne rastopi. Čokolada će dodatno stegnuti fil, pa kad se to desi, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Puter umutite penasto i ubacite ga u ohlađeni krem skuvanih žumanaca i čokolade.

U šerpi sa širim dnom otopite šećer bez mešanja. Kada sav šećer promeni boju, onda varjačom promešajte. Dodajte kockicu putera i nemojte se iznenaditi što će reakcija biti burna, brzo će se stišati. Ukoliko želite da posvetlite glazuru, dodajte sok od limuna.

Jednu spremnu koru urežite nožem obrise budućih šnita. Vreo karamel izlijte na koru, razmažite ga po celoj površini kore i sačekajte nekoliko trenutaka. Zatim nožem obeležite komade po konturama koje će se istaći kroz glazuru. Morate brzo raditi jer se glazura brzo steže.

Kore premazujte tankim slojem fila i ređajte jednu na drugu. Na kraju slaganje završite poslednjom korom koju ste glazirali.

Dobro ohladite pre posluživanja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)