Ideja za ručak: Spremite pastrmaliju po originalnom makedonskom receptu
Jednom kad ih probate, stalno ćete im se vraćati
Ako vam je ponestalo ideja za ručak, predlažemo vam da napravite makedonsko tradicionalno jelo pastrmaliju.
Ovaj veliki specijalitet mnogi prave na različite načine, a mi vam prenosimo orginalan recept makedonskih domaćica.
Jednom kad ih probate, stalno ćete im se vraćati.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 400 ml tople vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećer
Fil:
- 1 kilogram svinjskog mesa, prethodno posoljenog 2-3 dana (mozete i jagnjeće ili pileće meso)
- biber
- crvena slatka mlevena paprika
- origano (po želji)
- malo ulja
- svinjska mast (po potrebi); može zamena za puter ili margarin
- jaje (po jedno za svaku pastrmajliju, opciono)
Priprema:
Pripremite meso tako što ćete da ga ostavite da odstoji posoljeno bar dva do tri dana, pre pripreme peciva.
Standardno umesite testo od brašna, vode, soli, šećera i kvasca i ostavite ga prekrivenog da nadođe na toplom mestu.
Dok čekate testo, pripremite fil.
Prethodno posoljeno meso nasecite na manje kockice i u njega dodajte biber, papriku i malo ulja. Sve dobro promešajte, i ukoliko volite, dodajte origano.
Razmesite nadošlo testo i podelite na osam jufki. Ostavite ih da još malo nadođu (desetak minuta), a potom ih blago razvucite u ovalni oblik, koj jedan centimetar debljine.
Poređajte razvučeno testo u pleh (otrpilike tri stanu u standardnu veličinu) i pritisnite sredinu testa prstima, tako da formirate ivice, da dobiju oblik malih čamčića.
U sredini testa stavite kockice pripremljenog mesa, a preko stavite kockice masti ili putera ili margarina.
Uključite rernu i pecite ih prvo na 250 stepeni oko šest minuta, a potom smanjite temperaturu na 200 i pecite još deset minuta dok se lepo ne zapeče.
Opciono možete preko svake pastrmalije pred kraj da "bacite" i po jedno jaje da se zapeče sa pecivom do kraja.
Izvadite ih rerne kada su gotove i premažite koricu testa dok je još vruće sa mašću ili drugom masnoćom.
To će učiniti da kora malo omekša, a vaše pastrmalije su spremne da budu poslužene. Tradicionalno se serviraju sa ljutom papričicom, crnim lukom i dobrim vinom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)