Ideja za ručak: Spremite pastrmaliju po originalnom makedonskom receptu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednom kad ih probate, stalno ćete im se vraćati

Foto: Shutterstock

Ako vam je ponestalo ideja za ručak, predlažemo vam da napravite makedonsko tradicionalno jelo pastrmaliju.

Ovaj veliki specijalitet mnogi prave na različite načine, a mi vam prenosimo orginalan recept makedonskih domaćica.

Jednom kad ih probate, stalno ćete im se vraćati.

Sastojci:

  • 1 kilogram brašna
  • 400 ml tople vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećer

Fil:

  • 1 kilogram svinjskog mesa, prethodno posoljenog 2-3 dana (mozete i jagnjeće ili pileće meso)
  • biber
  • crvena slatka mlevena paprika
  • origano (po želji)
  • malo ulja
  • svinjska mast (po potrebi); može zamena za puter ili margarin
  • jaje (po jedno za svaku pastrmajliju, opciono)

Priprema:

Pripremite meso tako što ćete da ga ostavite da odstoji posoljeno bar dva do tri dana, pre pripreme peciva.

Standardno umesite testo od brašna, vode, soli, šećera i kvasca i ostavite ga prekrivenog da nadođe na toplom mestu.

Dok čekate testo, pripremite fil.

Prethodno posoljeno meso nasecite na manje kockice i u njega dodajte biber, papriku i malo ulja. Sve dobro promešajte, i ukoliko volite, dodajte origano.

Razmesite nadošlo testo i podelite na osam jufki. Ostavite ih da još malo nadođu (desetak minuta), a potom ih blago razvucite u ovalni oblik, koj jedan centimetar debljine.

Poređajte razvučeno testo u pleh (otrpilike tri stanu u standardnu veličinu) i pritisnite sredinu testa prstima, tako da formirate ivice, da dobiju oblik malih čamčića.

U sredini testa stavite kockice pripremljenog mesa, a preko stavite kockice masti ili putera ili margarina.

Uključite rernu i pecite ih prvo na 250 stepeni oko šest minuta, a potom smanjite temperaturu na 200 i pecite još deset minuta dok se lepo ne zapeče.

Opciono možete preko svake pastrmalije pred kraj da "bacite" i po jedno jaje da se zapeče sa pecivom do kraja.

Izvadite ih rerne kada su gotove i premažite koricu testa dok je još vruće sa mašću ili drugom masnoćom.

To će učiniti da kora malo omekša, a vaše pastrmalije su spremne da budu poslužene. Tradicionalno se serviraju sa ljutom papričicom, crnim lukom i dobrim vinom.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)