Paelja je dragulj Valensije: Specijalan ručak po španskom receptu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tipičan mediteranski obrok koji možete spremiti i u svom domu

Foto: Shutterstock/from my point of view

Španska kuhinja je nadaleko poznata kao jedna od najukusnijih. Može se ova pirinejska zemlja pohvaliti mnogim specijalitetima, a ona koja krasi Valensijansku oblast je svakako paelja.

Mnogi će reći da je poput našeg pilava - pirinač, povrće i meso, mora se priznati da recept po kom je pripremaju Španci je nešto malo drugačije.

Sastojci:

  • 1 šolja ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 400 g pilećeg mesa
  • 300 g zečetine
  • 200 gr sveže boranije
  • 1 paradajz
  • 1 kašika slatke paprike
  • malo šafrana
  • 5 šolja vode
  • 200 g pasulja
  • 3 šolje pirinča
  • so, biber
  • malo ruzmarina
  • kriške limuna

Priprema:

Ulje zagrejte na dubljem tiganju na laganoj vatri. Nemojte koristiti šerpu jer je poenta da dnu bude što šire. Pileće meso i zečetinu isecite na komade željene veličine pa ubacite kada ste sigurni da je ulje dobro zagrejano. Dinstajte meso oko pet minuta.

Paradajz isecite na što sitnije komade pa ubacite zajedno sa boranijom i pasuljem. Posle nekoliko minuta počeće da se formira glatka smesa.

Potom dodajte papriku i pržite na tihoj vatri oko minut. Ukoliko je potrebno dodajte vodu kako ne bi zagorelo. Dodajte šafran, so i biber. Pojačajte temperaturu ringle i ostavite oko 15 minuta.

Pirinač potopite veče ranije, pa skuvajte po uputstvu i ubacite u tiganj. Ostavite da proključa sve 15 minuta pa probajte jelo, da vidite da li treba da se dodatno začini.

U poslednjih nekoliko minuta dodajte ruzmarin, isključite ringlu i posle pet minuta izvadite ruzmarin iz tiganja. Obode tanjira pri posluživanju možete ukrasiti kriškama limuna.

Prijatno!

(Telegraf.rs)