Da li ste probali "poderane gaće"? Mađarski specijalitet langoš svaka domaćica obožava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete ga jestu uz koje god priloge poželite, a veoma je sličan našim mekikama

Foto: Shutterstock

Langoš je tradicionalni mađarski specijalitet koji podseća na mekike.

Recept je vrlo jednostavan, zato se pripremite za uživate i u pripremi i u ukusu.

Mnogima je poznato i pod nazivom poderane gaće, langušice, languš ili pecipale. Po kom god nazivu da ga poznajete, sigurno više pamtite divan ukus ovog jela, kako navodi "Cookist.com".

Sastojci:

  • 380 g brašna
  • pola kašičice šećera
  • pola kašičice soli
  • 4 g suvog kvasca
  • jedna šolja mlake vode
  • ulje 

Priprema:

U jednu veću činiju umutite brašno, so, šećer i suvi kvasac.

U istu posudu sipajte vodu i malo ulja.  Testo dobro izmešajte, dok ne bude glatko i rastegljivo.

Testo formirajte u jednu loptu i ostavite ga u prethodno nauljenoj činiji da naraste (oko 40 minuta do sat vremena).

Kada naraste dovoljno, slobodno ga malo pritiskajte i mesite.

Na ravnu povoršinu pospite brašno, pa tu premestite testo. Preko testa takođe pospite malo brašna.

Podelite smesu na šest jednakih porcija, zatim svaku izdvojte da odmori oko 20-ak minuta.

Svaku porciju razvucite i na sredini napravite jedan krstić nožem. Sada je testo spremno za prženje.

Svaki langoš pržite oko četiri minuta u srednje zagrejanom ulju. Sa obe strane treba biti zlatne boje i hrskav.

Možete ih služiti sa čime god poželite, a preporučujemo sa pavlakom, kajmakom ili pak belim lukom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)