Pihtije od ribe: Ideja za posno predjelo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema je prilično jednostavna

Foto: Shutterstock

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za predjelo kada servirate trpezu za posnu slavu, imamo predlog recepta za vas. Okušajte se u pripremi pihtija od ribe. 

Priprema ovog delikatesa, odnosno ribe u aspiku, manje-više je ista kao i kada je u pitanju priprema mrsne varijante, a vaši gosti koji su ljubitelji pihtija sigurno će se obradovati.

Sastojci:

  • 3 kg ribe (srednje veličine karaš, tolstolobik, smuđ, šaran... )
  • veza zeleni
  • so i biber (prema ukusu)
  • lovorov list
  • 300 g belog luka
  • začin (prema ukusu)

Priprema:

Očišćenu ribu i zelen stavite u lonac, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte tri do četiri sata.

Kada se sve dobro raskuva, procedite čorbu i veoma pažljivo očistite meso od ribljih kostiju.

Pripremite posudu u kojoj ćete da izlijete pihtije i poređajte na dno barenu šargarepu, sitno iseckan beli luk i komade očišćenog ribljeg mesa.

Začinite čorbu u kojoj se riba kuvala prema sopstvenom ukusu i dobro posolite, a potom je pažljivo prespite preko poređanog povrća i mesa.

Ostaviti da se dobro ohlade, pa pospite sa začinskom ili tucanom paprikom, isecite na komade i poslužite. Ukoliko izlijete pihtije u manje posude možete, da ih izvrnete na posebnu tacnu i poslužite posebno kao porcije koje veoma dekorativno izgledaju.

Ako vam se dogodi da riblje pihtije ne žele da vam se dobro stegnu, uvek možete da dodate malo želatina.

Prijatno!

(Telegraf.rs)