Recept za fokaču sa tikvicama: Jednako savršena i za doručak kao i za večeru sa prijateljima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako volite ovu pogaču, uživaćete

Foto: Shutterstock

Ako volite fokaču, uživaćete i u ovom receptu.

Ova fantastična pogača pripremljena sa tikvicama je odličan način da na drugačiji način uživate u ovom jesenjem povrću i da pripremite fokaču na još jedan od mnogih načina.

Fokača od tikvica je savršena od doručka do originalne vikend-večere sa porodicom i prijateljima. Ukusna je, lagana i hrskava, a jednostavna za pravljenje, sa narendanim tikvicama i još nekoliko uobičajenih sastojaka.

Sastojci za fokaču sa tikvicama:

za testo:

  • 3½ šolje brašna višenamenskog brašna ili mešavina višenamenskog brašna i brašna od celog pšeničnog zrna
  • 1½ šolje + 1 kašika mlake vode
  • 1 kašičica instant suvog kvasca ili aktivnog suvog kvasca ili 10 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

za preliv:

  • 4 srednje tikvice
  • 2 do 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema fokače sa tikvicama:

Testo se priprema tako što ćete u malu posudu da dodate mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešajte sve i ostavite da se kvasac aktivira (procveta) oko dva minuta.

U drugu, veliku posudu za mešanje, dodajte brašno i so. Izmešajte sastojke drvenom kašikom, pa dodajte nadošli kvasca. Mešajte sve dok ne dobijete vlažno i lepljivo testo. Grubo ga oblikujte u kuglu i lagano ga pokapajte maslinovim uljem.

Prekrijte testo i ostavite oko dva sata na toplom mestu dok se ne duplira u veličini. Kada naraste, sa silikonskom lopaticom ili kutlačom ga premesite oko 30-ak sekudni, tako što ćete da ga preklapate odozdo na gore. Ostavite ga da još malo odstoji i ponovo nadođe.

Podmažite pleh sa kašikom maslinovog ulja i prebacite pripremljeno testo i ravnomerno ga raširite. Testo je u ovoj fazi elastično i povlačiće se unazad, tako da ne brinite ako ne pokrije pleh u potpunosti. Ostavite je da odstoji na toplom još oko 45 minuta do jedan sat.

U međuvremenu narendajte tikvice.

Pre prečenja, rasporedite povrće po fokači i začinite sa nekoliko prstohvata soli, crnim bibera i dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Ubacite u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 18 do 25 minuta. Fokača je gotova kada porumeni i postane hrskava sa strane i dobro pečena na dnu.

Ostavite pogaču da se ohladi pet do 10 minuta pre nego što je izvadite iz pleha, isečete i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)