Gambas al Ahiljo je fenomenalno jelo Španije, a obožavaće ga i oni koji poste: 10 minuta do perfektnog ručka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept koji naglašava prave ukuse

Foto: Shutterstock

Gambas al Ahiljo je tradicionalno jelo Španije koje svi obožavaju zbog ukusa i veoma lake pripreme.

Ljubitelji škampa će sigurno prvi pojuriti ovom jelu, ali sigurno privlači i one koji su i dalje u postu i potreban im je recept koji će im malo zašareniti trpezu.

Sastojci za gambas al Ahiljo:

  • 250 g škampa
  • 5 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • grančica ruzmarina
  • limun
  • kašika čilija
  • malo peršuna

Priprema gambas al Ahiljo:

Prvo očistite gambore ili škampe od ljuspica i properite ih.

Čenove belog luka očistite i isecite na tanke listove.

Na jačoj vatri ugrejte maslinovo ulje. Slobodno sipajte više, tako da kada ubacite prvo luk, skoro da pluta. Propržite beli luk dva minuta, pa dodajte škampe.

Dodajte grančicu ruzmarina, radi arome i mešajte konstantno. Ubrzo nakon toga dodajte kašiku čilija i nastavite kašikom da ih mešate.

Ne zaboravite da s vremena na vreme okrenete škampe na drugu stranu. U nekom trenutku možete izvaditi ruzmarin.

Dodajte malo peršuna.

Ubrzo će škampi bili beli sa rumenim stranama, što je znak da su gotovi. U tiganju treba da vam ostanu škampi i tamnija boja ulja, koja liči na sos.

Premestite škampe zajedno sa sosom u jedan dublji tanjir.

Isecite limun napola i koristite ga ako želite da dodate još ukusa svom jelu.

Prijatno!

(Ona.rs)