Recept za papanaše: Evo kako da napravite poznate rumunske krofne

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslastica od svežeg sira, prelivena kremom i džemom

Foto: Shutterstock

Ove papanaši ili rumunske pržene krofne su recept za najbolje krofne koje ćete ikada probati.

Mekane, ali i hrskave, koje prosto "cure" od pavlake i džema od borovnica, svaki zalogaj je potpuni užitak.

Nije ni čudo što su najpopularniji rumunski desert.

Sastojci

  • 500 g svežeg mladog sira
  • 2 jaja
  • nekoliko kapi arome ruma
  • 75 g granuliranog šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 230-250 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ulje za prženje krofni
  • 250 g krem pavlake za posluživanje
  • Džem od borovnica od celog voća ili džem od višanja, kupina, crne ribizle itd.

Priprema

Ocedite višak vode iz mladog sira, a potom ga malo izblendirajte.

Dodajte u sir jaja i aromu ruma, granulirani i vanilin šećer. Dobro izmiksajte sastojke dok se ne pretvore u pastu, ali ne treba da bude glatka, već takva da se osete kuglice od sira.

Sipajte oko 230 g brašna i sodu bikarbonu u smesu od sira, i sve potom promešajte sa kašikom.

Dobro pobrašnite radnu površinu i ruke i umesite testo tako da formirate loptu. I dalje bi trebalo da bude pomalo lepljivo, ali da može da se oblikuje. Preostalo brašno dodajte samo po potrebi, odnosno ako se testo toliko lepi da uopšte ne možete da ga kontrolišete.

Formirajte krofne tako što ćete testo da podelite na devet loptica. Razvaljajte osam loptica u debele kobasice i spojite krajeve kobasica tako da dobijete krug sa rupom u sredini. Od poslednje loptice napravite osam novih loptica koje će poslužiti kao poklopci na papanašima.

U međuvremenu zagrejte ulje u šerpi toliko da ga ima oko deset cm visine u loncu. Proverite da li je ulje dostiglo odgovarajuću temperaturu tako što ćete da umetnete čačkalicu i ako se ona deformiše, možete da počnete da pržite papanaše.

Ubacite dva ili tri odjednom, zavisnosti od veličine vašeg tiganja, ali nemojte da ga pretrpate. Papanaši bi trebalo da budu u mogućnosti da se slobodno kreću.

Smanjite toplotu na srednje temperaturu i okrenite krofne par puta sa svake strane dok ne porumene, otprilike pet do sedam minuta za jednu seriju, odnosno čim dobiju lepu zlatnu boju. Malim lopticama će biti potrebno manje vremena, oko tri do četiri minuta.

Izvadite krofne na tanjir obložen kuhinjskim papirom i ostavite ih da se ocedi višak masnoće.

Poslužite tople prelivene kremom i džemom od borovnica. Na vrh stavite male loptice i prelijte ih sa još malo kreme i džema.

(Ona.rs)