Ova posna pogača osvaja srca: Sa lakoćom se razdvaja, a još lakše pojede
Minimalna je razlika između mrsne i ovakve, posne pogače
Mekane, tek izvađene iz rerne i sa hrskavom koricom - ima li šta lepše od takve domaće pogače?
Pogača je uvek odličan izbor za dodatak jelima, a recept za posnu verziju pogače ozbiljno parira mrsnoj verziji.
Sastojci za posnu pogaču:
- 500 ml mlake vode
- ulje
- 1 kg mekog brašna
- 10 g suvog kvasca
- kašika šećera i soli
- 100 g posnog margarina
Priprema posne pogače:
U jednu činijicu sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu šećera. U to dodajte kvasac, razmutite i ostavite da nadođe.
U veću posudu dodajte brašno, malo ulja i soli. Dodajte kvasac i počnite da mesite. Ako bude potrebno, dodajte još malo brašna.
Kada testo prestane da se lepi za ruke, ostavite ga 15 minuta da odmori.
U jednu činijicu rastopite margarin i malo ga posolite.
Sada, na redu je razvijanje testa. Oklagijom razvucite testo u krug. Premažite tanjim slojem margarina i preklopite ga napola.
Sada možete izabrati izgled pogače. Možete ponoviti postupak sa margarinom i u podmazani pleh poređati testo u 10-ak listova. Druga opcija bi bila da testo isečete na listove i napravite jednu lopticu za sredinu pogače.
Poređajte testo u tepsiju premažite preko malo još margarina i u zagrejanoj rerni je pecite na 220 stepeni.
Pecite je 20 minuta, dok ne porumeni.
Prijatno!
(Ona.rs)