Manastirska jota: Bezmesna gusta čorba od kupusa i pasulja
Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim
Recept za jotu originalno potiče iz Italije, tačnije iz Trsta.
Ovo jelo, međutim, takođe vole da spremaju i monasi na Hilandaru, pa otud mu i ime "manastirska jota".
Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim. Jednostavno je ukusno jelo idealno za sve koji žele ručak bez mesa.
Sastojci:
- 4 šake pasulja
- 500 g kiselog kupusa
- 5 krompira
- 1-2 lovorova lista
- koncentrat paradajza
- 1 pradajz
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 50 g kašika brašna
- 1 šaka seckanog peršuna
- so i biber prema ukusu
Priprema:
Veče pre smremanje jote potopite pasulj u vodu. Sutradan ga sipajte u novu vodu i kuvajte oko 15 minuta, i potom bacite tečnost.
Za to vreme operite i iseckajte kiseli kupus. Oljuštite i isecite krompir na kockice. Takođe sitno iseckajte i beli luk i peršun. Isecite paradajz na krupne komade
U posebnu šerpu sipajte malo ulja i prodinstajte kuvani pasulj, a potom preko njega "bacite" i dinstajte kiseli kupus, beli luk i paradajz. Dodajte peršun i sve ostale začine.
Dopite preko povrća dovoljno vode da "ogrezne", poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta.
Sada je trenutak da joti dodate krompir i kuvate dok ne omekša.
Razmutite brašno sa malo vode i prespite u šerpu, dobro promešajte i kuvajte još oko deset minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)