Manastirska jota: Bezmesna gusta čorba od kupusa i pasulja

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim

Foto: Shutterstock

Recept za jotu originalno potiče iz Italije, tačnije iz Trsta.

Ovo jelo, međutim, takođe vole da spremaju i monasi na Hilandaru, pa otud mu i ime "manastirska jota".

Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim. Jednostavno je ukusno jelo idealno za sve koji žele ručak bez mesa.

Sastojci:

  • 4 šake pasulja
  • 500 g kiselog kupusa
  • 5 krompira
  • 1-2 lovorova lista
  • koncentrat paradajza
  • 1 pradajz
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 50 g kašika brašna
  • 1 šaka seckanog peršuna
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

Veče pre smremanje jote potopite pasulj u vodu. Sutradan ga sipajte u novu vodu i kuvajte oko 15 minuta, i potom bacite tečnost.

Za to vreme operite i iseckajte kiseli kupus. Oljuštite i isecite krompir na kockice. Takođe sitno iseckajte i beli luk i peršun. Isecite paradajz na krupne komade

U posebnu šerpu sipajte malo ulja i prodinstajte kuvani pasulj, a potom preko njega "bacite" i dinstajte kiseli kupus, beli luk i paradajz. Dodajte peršun i sve ostale začine.

Dopite preko povrća dovoljno vode da "ogrezne", poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta.

Sada je trenutak da joti dodate krompir i kuvate dok ne omekša.

Razmutite brašno sa malo vode i prespite u šerpu, dobro promešajte i kuvajte još oko deset minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)