Kako se pravi kačamak na pirotski način? Prste da poližeš!

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nije omiljeni doručak iz detinjstva već "zimski sladoled"

Za razliku od drugih krajeva Srbije, prva asocijacija na pomen reči kačamak u Pirotu, nije đakonija od kukuruznog brašna i najčešće sira ili pak čvaraka u verziji za gurmane, već poslastica koja se pravi od sladoleda i šampite.

Ovaj specijalitet više od pola veka pravi se u pirotskoj poslastičari koja ima tradiciju dugu više od 80 godina.

Vlasnik poslastičare Elvir Šaćiri, za Ona.rs priča o tome kako se pravi ovaj specijalitet, demonstrira proces proizvodnje, ali i otkriva kako je nastala ova receptura.

- Da bi udovoljio željama mušterija koje su htele da uživaju u sladoledu i van sezone, odnosno letnjih najtoplijih meseci, moj otac je došao na ideju da iskombinuje sladoled sa šampitom. Ovaj specijalitet, koji je dobio ime kačamak, naprečac je osvojio srca Piroćanaca i čak i danas, jedna je od najtraženijih poslasica tokom cele godine - kaže Šaćiri.

U videu sa početka teskta pogledajte kako se servira ova delicija!

(Ona.rs/A.Ć.)