Kako se pravi kačamak na pirotski način? Prste da poližeš!
Ovo nije omiljeni doručak iz detinjstva već "zimski sladoled"
Za razliku od drugih krajeva Srbije, prva asocijacija na pomen reči kačamak u Pirotu, nije đakonija od kukuruznog brašna i najčešće sira ili pak čvaraka u verziji za gurmane, već poslastica koja se pravi od sladoleda i šampite.
Ovaj specijalitet više od pola veka pravi se u pirotskoj poslastičari koja ima tradiciju dugu više od 80 godina.
Vlasnik poslastičare Elvir Šaćiri, za Ona.rs priča o tome kako se pravi ovaj specijalitet, demonstrira proces proizvodnje, ali i otkriva kako je nastala ova receptura.
- Da bi udovoljio željama mušterija koje su htele da uživaju u sladoledu i van sezone, odnosno letnjih najtoplijih meseci, moj otac je došao na ideju da iskombinuje sladoled sa šampitom. Ovaj specijalitet, koji je dobio ime kačamak, naprečac je osvojio srca Piroćanaca i čak i danas, jedna je od najtraženijih poslasica tokom cele godine - kaže Šaćiri.
U videu sa početka teskta pogledajte kako se servira ova delicija!
(Ona.rs/A.Ć.)